1. Innen indulj
  2. »
  3. Csoport történetek
  4. »
  5. Lajta csoport – Hegyeshalom

Lajta csoport – Hegyeshalom

hegyeshalom-katolikus-plebania-epulete

Gyűléseinknek a hegyeshalmi Szent Bertalan templom plébániája ad otthont. (9222 Hegyeshalom, Szigethy Attila tér 1. )

Egy kis csoport elindult

Csoportunk hivatalosan 2011 februárjában vált ,,valódi” AA-csoporttá, ekkor vettük fel a ,,Lajta” nevet, és ezen a néven kerültünk fel a magyarországi AA-csoportok listájára. Akkoriban gyűléseinket Mosonban, a Fehér Ló Közösségi Házban tartottuk, keddenként, este 18:00 órakor.

Mivel a névadás pontos dátuma nem köthető egyetlen naphoz, a közelmúltban úgy döntöttünk, hogy csoportunk születésnapjait a mindenkori februári első gyűlésen fogjuk megünnepelni – a havi első gyűléseink egyébként is nyitottak. Ennek megfelelően tizedik születésnapunk “hivatalos” megtartására jövő év februárjában fog sor kerülni.

A csoport létrejöttével kapcsolatban hálával tartozunk Marikának, akit ,,szülőanyánknak” tekinthetünk, hiszen már 2011 előtt létrehozott Mosonmagyaróváron egy csoportot, ami az AA elvei alapján működött – ám mivel Marika ,,normi”, és a gyűlések az ő vezetésével zajlottak, ezért azt még nem tekinthetjük AA-csoportnak, de személy szerint neki, valamint az akkori sorstársaknak köszönhető az első mosonmagyaróvári AA-csoport megalakulása.

2011 után egy Al-Anon csoport is alakult, s a gyűléseinket egy ideig párhuzamosan tartottuk a Fehér Lóban. Ám idővel, 2013 táján mindkét csoport létszáma nagyon lecsökkent, részben azért mert egyes társaink máshova költöztek, máshol találtak munkahelyet, mások átmenetileg külföldön vállaltak munkát. Az Al-Anon csoport meg is szűnt, a ,,Lajta” csoport pedig bizonytalan időre felfüggesztette működését. Ugyanakkor, az AA hagyományainak szellemében Attila társunk hónapokon keresztül ,,őrizte a lángot”, minden alkalommal gyűlésidőben odament a helyszínre, hogy az esetleg odatévedő, még szenvedő alkoholista társainknak ne kelljen csalódniuk az AA-ban, hiszen két alkoholista együtt már AA-gyűlés…

Ennek megfelelően tizedik születésnapunkat „hivatalosan” 2021 februárjában kellett volna ünnepelnünk, ám a pandémia miatt erre csak 2022-ben került sor.

Csoportunk gyarapodott

2014 után ismét újjáéledt a ,,Lajta” csoport – új társak érkeztek, és kialakult egy stabil tagság azokból, akik ezt a csoportot tekintették honi csoportjuknak. Társaink születésnapjának megünneplésére már nagyobb terembe kellett átköltöznünk a Fehér Lóban, mert sokan eljöttek más csoportokból, más városokból is az ilyen gyűlésekre, s a szokott helységünk már kicsinek bizonyult.

Köszönettel tartozunk elsősorban győri, soproni társainknak, akik gyakori látogatásaikkal segítettek abban, hogy még sokrétűbb megosztásokat hallgathassunk, még több sorstárs történetét ismerhessük meg, és még szorosabb kapcsolatokat építhessünk ki a közelben működő csoportokkal. Természetesen mi is gyakran viszont látogatásokat tettünk a környező helyek gyűléseire, a határon túli, dunaszerdahelyi magyar nyelvű csoporttal különösen szoros kapcsolatban állunk.

A neten is megjelentünk

Nagy örömmel jelenthetjük, hogy a járvány kezdetekor, amikor a Fehér Lóban már nem lehetett élő gyűléseket tartani, a legelső alkalommal beindítottuk Skype-gyűlésünket, s így a vírussal kapcsolatos óvintézkedések miatt egyetlen gyűlésünk se maradt el. Ezeket az online-gyűléseket számos olyan sorstársunk is látogatta, akik földrajzilag nagyon távol voltak tőlünk, esetenként határok választottak el bennünket egymástól, ám a közös ügy, és a ,,különös szeretet” nem ismer távolságot és határokat. Ezeket a Skype-gyűléseket az élő gyűlésekkel együtt, ,,hibrid” formában továbbra is működtetjük, és ezt a jövőben is folytatni fogjuk.

Az energia-válság miatt 2022 decemberében a Fehér Ló egy időre bezárt, s mi Hegyeshalomban, a felújított katolikus plébánián kaptunk helyet gyűléseinkhez. Ennek eredményeként, amikor a Fehér Ló ismét kinyitott, csoportunk úgy döntött, hogy maradunk az új helyszínen, így azóta gyűléseink Hegyeshalomban vannak – ugyanabban az időben, változatlanul online is elérhető formában.

Jelenleg az AA Pannon Régióhoz tartozunk, két társunk szolgálatot is teljesít a régió választmányában.

Az AA Pannon Régió V. találkozójának megszervezésében a győri csoportokkal együttműködtünk. Ez az együttműködés a jövőben is folytatódni fog.