1. Innen indulj
  2. »
  3. A.A. gyűlés segédlet

A.A. gyűlés segédlet

pannon-regio-aa-online-gyules-segedlet-foto-illusztracio
Egyre népszerűbb az online gyűlés

A.A. gyűlésekhez nyújtott segédanyagok

Egyre több olyan kérdés érkezett hozzánk, hogy hol és hogyan lehet hozzájutni olyan A.A. anyagokhoz, mint például gyűlések (élő vagy online) bevezető szövege, vagy zárszava. Az eddig rendelkezésünkre álló anyagokat összegyűjtöttük, és itt az A.A. Pannon Régiójának honlapján közzé tesszük. Pár kivétellel, az egyes szövegeket ezen az oldalon is olvashatjátok, vagy mindegyiket letölthetiket pdf formában.  Jelenleg a következő segédletek érhetők el, a felsorolás tagjai egyben linkek az adott szöveghez:

Az Anonim Alkoholisták 5 ajánlása

  1. Ne igyál.
  2.  Járj gyűlésekre.
  3.  Legyen szponzorod.
  4. Dolgozz a Lépéseken.
  5. Vállalj szolgálatot.

Az Anonim Alkoholisták 12 ígérete

Ha fejlődésünk e szakaszában elég kitartóak vagyunk, akkor rácsodálkozhatunk a már megtett útra. Új szabadságot és boldogságot ismerünk meg. Nem bánkódunk a múlton, de nem is kívánjuk rácsukni az ajtót. Megértjük mi a derű, és megismerjük a békét. Akármilyen mélyre süllyedtünk, meglátjuk, hogy tapasztalatunk mások javára szolgálhat. A hasztalanság és önsajnálat érzése eltűnik. Nem érdekelnek többé az önző, csipcsup ügyek, egyre jobban érdekelnek viszont embertársaink. Az önzés a múlté lesz. Egész életszemléletünk és magatartásunk megváltozik. Az emberektől, és az anyagi létbizonytalanságtól való félelem eltávozik tőlünk. Ösztönösen tudjuk, hogyan viselkedjünk olyan helyzetekben, amelyek azelőtt zavarba hoztak bennünket. Váratlanul ráébredünk, hogy Isten megteszi értünk mindazt, amit mi nem voltunk képesek magunkért megtenni.

Túloznak ezek az ígéretek? Úgy gondoljuk, hogy nem. Mind beteljesülnek körünkben – hol gyorsan, hol lassabban. Mindig megvalósulnak, ha dolgozunk értük.

 

Gyűlés bevezető

Sziasztok, …… vagyok, alkoholista, szeretettel üdvözöllek benneteket ,,………..“ csoportunk mai gyűlésén, ami szokás szerint egyórás lesz. Megkérem társunkat, hogy olvassa fel a meghatározást.

Sziasztok, … vagyok, alkoholista, ma …. napja nem kellett innom. Mi azért jövünk össze ezeken a gyűléseken, hogy megosszuk egymással betegségünkkel és felépülésünkkel kapcsolatos tapasztalatainkat és érzéseinket, megoldandó feladatainkat. Csak önmagunkról beszélünk, egyes szám első személyben, nem említünk kezelőhelyeket, az ott dolgozók neveit. Nálunk hagyomány, hogy megosztási szándékunkat kézfeltartással jelezzük, mindenkit végighallgatunk. Nem vágunk egymás szavába, nem teszünk fel és nem válaszolunk meg kérdéseket, nem kritizálunk, nem vitatkozunk. Nyitott szívvel figyelünk a szólóra, egymásban a hasonlóságot, nem a különbözőséget keressük. Kérem, hogy a gyűlés ideje alatt kapcsoljátok ki a mobiltelefonokat, a gyűlést ne zavarjátok ki-be járkálással, és a későn érkezők köszöntésével. Kérlek benneteket, hogy tartózkodjatok a hosszadalmas hozzászólásoktól és a nem ideillő beszédtől. Senki nem kötelezhető megszólalásra, s ami itt elhangzik, az maradjon a szobában – vedd ki belőle, ami neked hasznos, a többit hagyd itt.

Megkérdezem, hogy van-e valaki, aki először van A.A.-gyűlésen és alkoholproblámája van, illetve először van ebben a csoportban? Van-e valakinek éremesélye: 24 órás, 1,2,3,6,9 hónapos? Kíván-e valaki születésnapot bejelenteni?
————————
Volt-e valakinek az elmúlt időszakban a betegségünkkel, illetve a felépülésünkkel kapcsolatban olyan élménye, akár pozitív, akár negatív, amit a gyűlés kezdetén szeretne röviden megosztani?
————————
Most megkérem társunkat, hogy olvassa fel a ,,Hogyan működik“ megfelelő szakaszait.

A.A. 3. lépés Ima

Istenem, Neked ajánlom magam – formálj engem tetszésed szerint, és tégy velem, amit akarsz. Szabadíts meg önmagam béklyóitól, hogy jobban követhessem akaratodat. Távoztasd el bajaimat, hogy a rajtuk aratott győzelem a Te hatalmadról, a Te szeretetedről, és a Te akaratod szerinti életről tegyen tanúbizonyságot azok előtt, akiket segítek. Hadd teljesítsem mindig a Te akaratodat!

 

A.A. 7. lépés Ima

Teremtőm, készen állok mindenestől – a bennem levő jóval, rosszal együtt – a Tiéd lenni. Kérlek, szabadíts meg minden olyan jellemhibámtól, amely útjában áll annak, hogy Neked és felebarátaimnak hasznos legyek. Adj erőt utamon, hogy követhessem a Te parancsaidat. Amen.

 

A.A. gyűlés zárszó - 1

Könyvünket csupán ötletadónak szánjuk. Belátjuk, hogy még csak kevés ismerettel rendelkezünk. Isten egyre újabb és újabb dolgokat tár fel előttünk és Ön előtt is. Kérdezze meg tőle reggeli elmélkedéseiben, hogy mit tehet nap mint nap a még beteg emberekért. Választ fog találni, ha az Ön portáján rend van. De nyilvánvaló, hogy Ön nem adhat át olyasmit, amivel nem rendelkezik. Ügyeljen arra, hogy rendben legyen viszonya Istennel, és akkor nagy dolgok fognak történni Önnel és számtalan más emberrel. Ez nagy dolog számunkra. Adja át magát a saját felfogása szerinti Istennek. Vallja be neki hibáit és  embertársainak is. Takarítsa el a múlt romjait. Adja tovább másoknak bőkezűen mindazt a jót, amire csak rátalál, és csatlakozzon hozzánk. Egyek leszünk Önnel a Lélek társaságában, és bizonyosan találkozik majd valamelyikünkkel sorsa örömteli beteljesítése közben. Addig is – Isten áldja és tartsa meg önt ezen az úton.

 

A.A. gyűlés zárszó - 2

Újra és újra bebizonyosodik az igazság: ,,Aki alkoholista, az örökké az is marad.” Ha valaki egy  józan időszak után újra ivásra adja a fejét, akkor  hamarosan oda jut, ahol azelőtt volt. Ha azt tervezzük, hogy abbahagyjuk az ivást, akkor egyáltalán nem szabad azt hinnünk, hogy egy szép napon immunisak leszünk az alkohollal szemben. A súlyos megbetegedéshez nem szükséges, hogy sokáig igyunk, vagy hogy olyan mennyiséget öntsünk magunkba,  mint egyikmásik társunk. Többé már nincs arra  szükség, hogy átverjem magam, akár azzal, hogy  nekem másféle ivási szokásaim voltak, akár azzal, hogy ,,meggyógyultam”. Ma alkoholista vagyok, holnap ugyanúgy az leszek. Alkoholizmusom bennem él, ma és mindörökké. Nem szabad elfelejtenem, mi vagyok, az alkohol egész biztosan elpusztít, ha a  betegségemről megfeledkezem, és nem veszem  tudomásul nap mint nap. Nem olyan játszma ez, amelyben a veszteség csak átmeneti hátráltató tényező. Foglalkozom a betegségemmel, melyre nincs más gyógymód, csak a mindennapi elfogadás és az éberség.